Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Uitleg over roeiboten

De vloot van De Hertog bestaat uit gevarieerde typen boten zodat (bijna) iedereen in zijn favoriete boottype kan roeien mits voorzien juiste diploma's (roeibevoegdheden). Hieronder wat uitleg over de boten en boottypen.

Enkele boottypen zijn:
Gladde boten (zonder kielbalk): bijv. Boze Griet (8+) of Moerasdraak (4+)
B-boten (met kleine kiel): bijv. Moeraskikker (B2x)
C-boten (met kiel): bijv. De Hertog (C4x+), Hylas (C4x+), Pyramus (C1)
Wherries: Nonnetje (W2x+)

Nieuwe loods

Verklaring van de codes:
De letter geeft het boottype aan: bijvoorbeeld "W" voor een wherry, "C" voor C-klasse (basisboot), "B" voor de tussencategorie. Gladde boten hebben geen codering.

Het cijfer geeft het aantal roeiers weer, dus een boot met "4" heeft 4 roeiers. De "X" staat voor scullen, waarbij de roeiers twee riemen hebben. De overige boten zijn voorzien van 1 riem per roeier (boordriemen). de "+" staat voor boot met stuurman/vrouw. Een "-" geeft aan dat een boot geen stuurplaats heeft. Bij de Skiff (éénpersoonsboot) wordt dit altijd weggelaten.
Bij wedstrijdinschrijvingen wordt 4x+ meestal geschreven als 4* = dubbelviermet.

Wat weegt een roeiboot?

Door de FISA zijn er minimumgewichten per boottypen vastgesteld, onze Filippi boten zitten op/net onder dit gewicht, de Swift boten die we hebben zitten daar net wat boven. Zie hieronder per boottype wat het gewicht ongeveer is.

   Filippi (=FISA)  Swift racer  Wiersma
 skiff  14  16  
 dubbeltwee  27  29,5  
 4- / 4x-  50 / 52  54 / 56  
 4x+ /4x+  51 / 53  55 / 57  
 8+  96  104  
 C2x+      52 -53
 C3x+      63 - 66
C4x+     73 - 78

 

 
Op deze volgende pagina kan je zien hoe we met het materiaal omgaan.

Materiaalbehandeling
Roeiboten zijn teer en duur. Het is dus noodzakelijk om er zorgvuldig mee om te gaan. Om een indruk te geven van de waarde van het materiaal, volgen hier enige globale prijzen voor nieuwe boten.

kosten materiaal
Boottype (code) Prijs €. Levensduur (jaar)
Gladde acht (8+)  38.000 25 
Gladde vier met stuurman (4(x)+)  25.00 20 
C-vier (C4)  18.000 30 
Boord riem  385 10-25
Set sculls  580 10-25
Bankje  100 20
Dol   10

Opmerkingen
Voor Roeien 2 en Skiffen 2 is Sturen A vereist.
Boten in niveau 0 alleen te gebruiken onder begeleiding, tenzij de roeier(s) een hoger diploma heeft (hebben) dan vereist.

Bootgebruik
Het bestuur (in de praktijk de commissaris materiaal) bepaalt welk materiaal iemand mag gebruiken bij het bezit van bepaalde bevoegdheden. In het reserveringssysteem is te zien welke bevoegdheden/diploma's gelden voor welke boten. 

Sturen
Degene die op de stuurplaats zit, of op boeg in een ongestuurde boot, moet het stuurdiploma hebben of het in het botenoverzicht aangegeven skiffdiploma. De enige uitzonderingen zijn tijdens beginners- en stuurinstructie in daarvoor beschikbaar gestelde boten, uiteraard dan onder toezicht van een instructeur.

Botengebruik voor instructie
Zonder enige diploma's kan alleen gevaren worden in de aangegeven boten en onder toezicht van een instructeur. De instructeur moet bij de boot blijven zodat hij altijd zicht heeft op wat er gebeurt en kan ingrijpen.
Voor stuurinstructie (in het bijzonder het oefenen van aanleggen en de stuurproef tussen de piketten bij de citadel) mogen alleen de niveau 0 boten worden gebruikt!! Lees op de pagina Sturen alles over Stuurles.