Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Wedstrijden roeien

EE2019 VTG in 4

Deelnemen aan roeiwedstrijden

Deelnemen aan een roeiwedstrijd is een leuke manier om je krachten te meten met andere roeiers, eens op ander water te roeien, en op andere verenigingen te komen. Daarnaast geeft een wedstrijd je een doel om gericht naar toe te trainen.

Als in Nederland over ‘wedstrijdroeiers’ gesproken wordt, gaat het over het algemeen over roeiers die op nationaal niveau uitkomen op 2000 meter boord-aan-boord wedstrijden. 2000 meter is de Olympische afstand, voor roeiers met beperkingen is dit 1000 meter.
Een wedstrijdseizoen voor wedstrijdroeiers bestaat uit een aantal wedstrijdweekeinden waarbij de roeiers meerdere keren over de baan gaan. De roeiers roeien in een bepaalde klasse, afhankelijk van het aantal overwinningen dat ze behaald hebben op 2km wedstrijden. Het seizoen loopt van half april tot begin juli. Bekijk deze inspirerende filmpjes over De Holland Vier in aanloop naar het WK Roeien in 2014: één en www.worldrowing.com.


ALLES WAT JE MOET WETEN VOORDAT JE GAAT INSCHRIJVEN VOOR EEN WEDSTRIJD 2021
<<huidige wedstrijdcommissaris: Kim de Groot en Oda Schelhaas vervullen deze functie afwisselend>>

IMG 20190521 WA0003

Leeftijdscategorieën
In de roeisport is het mogelijk op verschillende leeftijdsniveaus over verschillende afstanden aan wedstrijden deel te nemen. Er zijn wedstrijden voor kinderen vanaf 10 jaar, tot en met de 85+ categorie bij de Masters (Veteranen).

Wedstrijdroeiers die uitkomen op de 2km wedstrijden trainen dagelijks en kunnen junior of senior zijn. Bij de junioren zijn er twee leeftijdscategorieën: 15-16 jaar en 17-18 jaar. In het jaar dat een roeier 19 wordt mag hij niet meer in de juniorencategorie roeien en wordt hij automatisch senior. Binnen de senioren is er nog een jongerencategorie, de Senioren B. Dit is de leeftijd tussen de 19 en de 23 jaar.

Vanaf het jaar waarin een roeier 27 jaar wordt mag hij in de veteranen- of Masterscategorie roeien maar dit hoeft niet. Hij kan ook gewoon in de seniorenvelden blijven roeien. De Masterscategorie is weer opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en loopt van A (27 jaar) t/m K (85+ jaar). Hoe dit precies zit lees je onder het tabblad 'Masters categorieën'.

In Nederland zijn er twee soorten roeiverenigingen: de burgerverenigingen (zoals De Hertog) en de studentenverenigingen. Burgerverenigingen hebben vaker junioren wedstrijdroeiers en Masters als leden. De studentenroeiverenigingen hebben vaker senioren en doorgaans geen junioren of Masters als leden.